Lojistik Uygulamalara Yönelik Dijital Yetkinlik Eğitim ve Uygulama Laboratuvarı

• Proje no: 2021K12-169131/03 (Devam Ediyor)

Proje başlığı: Lojistik Uygulamalara Yönelik Dijital Yetkinlik Eğitim ve Uygulama Laboratuvarı

Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Ramazan YILMAZ

Lojistik Uygulamalara Yönelik Dijital Yetkinlik Eğitim ve Uygulama Laboratuvarı

Merkezimiz “İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Laboratuvarı” ve “Tasarım Teknolojileri Laboratuvarı (Karma Gerçeklik Laboratuvarı)” olmak üzere iki laboratuvardan oluşmaktadır.

1-İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Laboratuvarı

Laboratuvar bünyesinde yer alan göz-izleme cihazları ile bölgede yer alan kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının dijital ortamdaki web sitelerinin, uygulamalarının, içerik ve materyallerinin kullanılabilirlik analizleri gerçekleştirilmektedir. Kullanılabilirlik analizleri sonucunda hazırlanan raporlar ile web sitelerinin, uygulamalarının, içerik ve materyallerinin kullanılabilirliğini artırmaya yönelik çözümler sunulmaktadır. Böylece kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının dijital ortamdaki etkililiğinin artması sağlanarak, bölgesel kalkınma anlamında kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının rekabet edebilirliğine katkı sağlanmaya çalışılmaktadır.

Laboratuvarın Amaçları ve Hedefleri:

İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Laboratuvarı, kullanıcı deneyimini geliştirmeye yönelik araştırmalar gerçekleştirir ve yeni teknolojik araçların tasarımında insan odaklı bir yaklaşım benimser. Laboratuvarın temel amaçları şunlardır:

-Kullanıcı Merkezli Tasarım: Laboratuvar, kullanıcıların ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamak için çeşitli araştırma yöntemlerini kullanır. Bu bilgiler, teknolojik araçların kullanıcı dostu ve etkili bir şekilde tasarlanmasına rehberlik eder.

-Etkileşim Teknolojileri Geliştirme: Laboratuvar, yeni ve yenilikçi etkileşim teknolojileri üzerine araştırmalar yürütür. Bu, dokunmatik ekranlar, sesli komutlar, göz takibi teknolojileri gibi çeşitli etkileşim yöntemlerini içerir.

-Ergonomi ve Kullanılabilirlik: Laboratuvar, kullanıcıların teknolojik araçları kullanırken karşılaştıkları fiziksel ve zihinsel zorlukları anlamak için ergonomi ve kullanılabilirlik çalışmalarını destekler. Bu sayede, kullanıcıların daha rahat ve verimli bir deneyim yaşamalarına katkıda bulunur.

2- Tasarım Teknolojileri Laboratuvarı (Karma Gerçeklik Laboratuvarı)

Laboratuvar bünyesinde Bartın Üniversitesi öğrencileri, akademik ve idari personeli; Bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarının personelleri; Filyos Endüstri Bölgesinde yer alan özel sektör kuruluşlarının çalışanlarına artırılmış ve sanal gerçeklik ortam ve içeriklerinin geliştirilmesine yönelik eğitimler verilmesi amaçlanmaktadır. Bu eğitimler ile sanal ve artırılmış gerçeklik ortamlarının bölgesel anlamda yaygın kullanımı ile birlikte bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda kurum ve kuruluşların ihtiyaç duydukları artırılmış ve sanal gerçeklik ile ilgili çözümler için bu laboratuvar kullanılmaktadır. Böylece kamu-üniversite-sanayi işbirliklerinin oluşmasına katkı sağlanmaya çalışılacaktır.

Laboratuvarın Amaçları ve Hedefler

Artırılmış, Sanal ve Karma Gerçeklik Laboratuvarı, geleceğin teknolojilerini keşfetmek ve bu teknolojilerin insan deneyimine nasıl entegre edilebileceğini araştırmak amacıyla kurulmuştur. Laboratuvar, AR, VR ve MR gibi ileri teknolojileri bir araya getirerek, insanların yaşam kalitesini artıracak, farklı sektörlerdeki ihtiyaçlara yönelik çözümler geliştirmeyi hedeflemektedir. Öncelikli amaçları arasında, eğitim, sağlık, endüstri, eğlence ve daha birçok alanda kullanılabilecek yenilikçi projelerin geliştirilmesi bulunmaktadır.