İhtisaslaşma Alanımız Hakkında
Yükseköğretim Kurulu, 2015 yılında, üniversitelerimizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması çalışmasına 2006 yılı ve sonrasında kurulmuş olan üniversite rektörleri ile toplantılar yaparak başlamıştır. Daha sonra, 2016 yılında çalışmalara ağırlık verilmiş ve bu konuda görüşleri alınmak üzere Yükseköğretim Kurulu dışından üyelerinden de yer aldığı bir komisyon oluşturulmuştur.
Komisyon üyeleri üç aşamalı bir değerlendirme ile ilk 5 pilot üniversiteyi belirlemişlerdir. Birinci aşamada 40 üniversite niyet beyanında bulunmuş, aşağıdaki tabloda yer alan kriterler doğrultusunda ikinci aşamada 15’e indirilmiş olup üçüncü ve son aşamada rektörlerin konu ile ilgili sunumları dinlenmiş ve 5 pilot üniversite seçilmiştir.
Pilot üniversitelere daha sonra YÖK ve Kalkınma Bakanlığından oluşan bir grup ile yerinde ziyaretçiler gerçekleştirilmiş, durum değerlendirilmesi yapılmış ve Kalkınma Bakanlığı bu pilot üniversitelere bütçe aktarımında bulunmuştur. 2018 yılındaki ikinci çağrı sürecinde 38 üniversite, 2020 yılındaki üçüncü çağrı sürecinde ise 28 üniversite başvuruda bulunmuştur.
2016-2017 ve 2018-2019 Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen Akademik Açılış Yılı törenlerinde Bölgesel Kalkınma Odaklı çalışmalar için çeşitli aşamalar sonucunda seçilen üniversiteler Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edildi.
Bartın Üniversitesi 2019-2023 Stratejik Planı (SP) beş temel amaca odaklanmıştır. Bu amaçlar, Öğrenci Merkezli Eğitimle Öğrenci Başarısını Artırmak, Bilimsel Araştırma ve Yayın Faaliyetlerini Nitelik ve Nicelik Yönünden Geliştirmek, Üniversite Genelinde Girişimci ve Yenilikçi Faaliyetleri Yaygınlaştırmak ve Kurumsallaştırmak, Bölgesel Kalkınmaya Yönelik Sosyal, Kültürel ve Bilimsel Faaliyetleri Artırmak, Katılımcı Yönetim ve Organizasyon Yapısı ile Kurum Kültürünü Geliştirmek şeklindedir. Üniversitelerin bulundukları bölgenin ihtiyaçlarına göre stratejilerini belirlemesi doğal bir süreç olmakla birlikte Üniversitemiz özellikle TR81 Bölgesinde (Bartın, Zonguldak, Karabük) hayata geçirilen ve geçirilmesi planlanan projeleri dikkate alarak bir ihtisaslaşma alanı belirlemiş; bilim, eğitim ve uygulama alanlarında katkı yapmak üzere Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları odak alanı ile 23 Ocak 2020 tarihinde Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) onayıyla ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşan Üniversite’ olmaya hak kazanmıştır. Üniversitemiz, Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları ihtisaslaşma alanını belirlerken Batı Karadeniz Bölgesinde Türkiye’nin ilk Mega Endüstri Bölgesi olması planlanan Filyos Vadisi Projesini ve tamamlandığında Türkiye’nin en büyük limanlarından birisi olacak Filyos Limanı’nı odağına almıştır. Filyos Vadisi Projesi başta olmak üzere bölgemize yönelik gerçekleşen ve planlanan yatırımlar ve yapımı tamamlanmak üzere olan Filyos Limanı, TR81 Bölgesinin Ülkemizin önemli bir endüstri ve lojistik merkezi olacağının göstergesidir. Dünyadaki bu tür şehir ve endüstriyel bölge yapılanmaları incelendiğinde yeni nesil şehirlerin akıllı şehir ve akıllı endüstriyel bölge olarak planlanmasının gerek ekonomik verimliliğin artırılması açısından gerekse oluşturulan yerleşkenin insan yaşamına katma değer sağlaması açısından stratejik öneme sahip olduğu görülmektedir. Bu çerçevede, Üniversitemiz de ihtisaslaşma konusunda yürütülecek çalışmaların ‘Akıllı Endüstri’, ‘Akıllı Lojistik’, ‘Akıllı Şehir’, ‘Akıllı Enerji’ ve ‘Akıllı Sağlık’ üst başlıklarına yönelik olması kararlaştırılmıştır.
Üniversitemiz ihtisaslaşma alanında insan kaynağını artırmak ve bu yönde yürütülecek çalışmaları desteklemek ve geliştirmek üzere yeni bölüm ve programların açılmasına öncelik vermiştir. Bu doğrultuda ‘Akıllı Sistemler Mühendisliği’, ‘Bilgi ve Lojistik Yönetimi’ ve ‘Bölgesel Kalkınma İktisadı’ disiplinlerarası yüksek lisans programlarımız YÖK tarafından kabul edilmiştir. Üniversitemiz bünyesinde yürütülecek çalışmaları, ihtisaslaşma alanına odaklandırmak ve kurum içi ve kurum dışı koordinasyonu sağlamak amacıyla 7 birim (fakülteler, meslek yüksek okulları, merkezi araştırma laboratuvarı) 17 bölümden öğretim üyelerinin katıldığı disiplinlerarası çalışma grupları oluşturulmuş, düzenlenen toplantılar neticesinde bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşma alanına yönelik çalışmalara hız verilmiştir.
Üniversitemiz; ihtisaslaşma alanına yönelik bu başvuru dönemi (2021-2025) için hazırlanan projeler doğrultusunda Filyos Limanı ve Filyos Endüstri Bölgesi’ne yönelik gerçekleştirilebilecek çalışmaların altyapısını da oluşturmak üzere ‘Robotik’, ‘Yapay Zeka’, ‘Nesnelerin İnterneti’, ‘Büyük Veri Analitiği’, ‘Artırılmış ve Sanal Gerçeklik’ ve ‘Siber Güvenlik’ alanlarındaki bilgi birikimini ve yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, Mühendislik Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Fen Fakültesi, Orman Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Bartın Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu birimlerinde yer alan sırasıyla Bilgisayar Mühendisliği , Çevre Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Orman Mühendisliği, Bilgisayar Teknolojileri, Elektronik ve Otomasyon, Terapi ve Rehabilitasyon ve Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümlerinde görev yapan öğretim elemanları tarafından, aşağıda sıralanan 14 proje hazırlanmış ve mevcut raporda sunulmuştur.
Projeler;
• Bölgesel kalkınmanın sağlanması,
• Bölge halkının yaşam kalitesinin iyileştirilmesi,
• Bölgenin tanıtılması ve yatırım açısından cazip hale getirilmesi,
• Gerekli bilgi birikimi, yetişmiş insan kaynağı ve teknolojik altyapı ihtiyacının karşılanması,
• Bölgenin lojistik açıdan mevcut durumunun ve ihtiyaçlarının belirlenmesi,
• Bölgedeki kurum ve kuruluşlarla işbirliğinin güçlendirilmesi,
• İnovasyon ve girişimciliğe ön adım oluşturacak, yerli ve yüksek katma değerli prototip ürünlerin geliştirilebilmesi için merkezler oluşturulması,
• Eğitim altyapısının teknoloji odaklı, gelişen yeni dünyada ülkemizin rekabet gücünün artırılması
üst amaçlarının gerçekleştirilmesi hedefiyle hazırlanmıştır. Proje konuları aynı zamanda bölgenin kalkınmasına ve bölge halkının yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak bölgede yer alan kurum ve kuruluş yetkililerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantılar sonucunda, onların görüş ve önerileri dikkate alınarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda, Üniversitemizin ihtisaslaşma alanının bütününe yönelik ve her bir proje özelinde, aşağıda sıralanan kurum ve kuruluşlarla bire bir ve çevrimiçi toplantılar gerçekleştirilmiş, destek mektupları alınmış, bölgenin sorunları ve bu sorunlara nitelikli çözümler sunma konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmuştur.
o Bartın Valiliği
o Bartın Belediyesi
o Su Yönetimi Genel Müdürlüğü
o Devlet Su İşleri 23. Bölge Müdürlüğü
o Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü
o Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA)
o Bartın İl Özel İdaresi
o Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
o Bartın İl Sağlık Müdürlüğü
o Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü
o Bartın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü
o Bartın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü
o Bartın Merkez 1. Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürlüğü
o Bartın Ticaret ve Sanayi Odası
o KOSGEB Bartın İl Müdürlüğü
o Bartın Sektörel Kalkınma ve İşbirliği Kurulu (BARKİK)
o Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.